Förra veckan började Pappa på sin verksamhet. Första dagen gick han hem efter ett par timmar. Andra dagen, tisdagen, var Pappa på verksamheten mellan 9-15 och det hade gått bra. På onsdagen sa Pappa tvärt nej. Likaså torsdagen. Då kände vi att det var dags att lägga ner detta projekt. Det känns precis som att vi tog ett steg fram men föll genast tre tillbaka.

Igår var dagen här. Pappa skulle sin första dag på daglig verksamhet. Det stod i almanackan "Taxi 8.35". När tiden var slagen stod Pappa redo. Mamma jobbade natten innan och hade inte slutat jobba innan Pappa åkte. Hon stannade kvar på jobbet för att titta ut genom rutan där verksamheten ligger. Alltså mitt emot mammas jobb.
Hon ser ett par äldre komma lunkandes, några med rollator och några utan. Tillslut ser hon Pappa, finklädd och med kameran runt halsen. Jag hade kontakt med mamma under tiden. Hon grät handlöst.
När klockan var 11 hör mamma av sig till mig, då har Pappa gått från verksamheten, nerom kyrkogården påväg hem. Han ville inte vara där. Inom en timme har ryktet nått biståndshandläggaren som hör av sig. En daglig verksamhet i en annan kommun där Pappa inte kan ta sig hem står nu på schemat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I förra veckan var demensjuksköterskan och en personal ifrån verksamheten Pappa ska spendera sina dagar. Vi fikade och pratade till en början. Pappa är så orolig och går hela tiden upp och ner ifrån stolen för att göra saker.
Vi har begärt sedan tidigare att sköterskan ska göra ett nytt MMT test på Pappa. Sist det gjordes var för ett år sedan innan diagnosen fastställdes. Ett MMT (mini mental test) är ett enkelt och ofta använt test som ger en grov uppskattning av den kognitiva förmågan (minne, inlärning etc). Pappa får bl a besvara frågor, rita enkla figurer och upprepa några ord som sjuksköterskan säger. Resultatet anges i poäng med 30 som maxpoäng. Ett ungefärligt sätt att uttrycka demensgraden genom MMT poäng är:
Mild begynnande demens 30 – 26
Mild demens 25 – 20
Medelsvår demens 19 – 10
Svår demens 9 – 0
Sist testet gjordes låg pappa på mild till medelsvår demensgrad. Alltså 19-20.
Under tiden testet görs sitter jag, mamma och personalen i köket och pratar till jag ser Pappa börja slå i bordet, slänga med skålen och bli rent vansinnig. Jag hörde tidigare hur svårt han tyckte testet var och blev då arg.